Tuesday, June 8, 2010

THE END OF THE BEGINNING or THE BEGINNING OF THE END ?



Ik was op zaterdag 5 en zondag 6 juni 2010 in de regio van VERDUN. Laten we één ding dadelijk duidelijk maken, de sites op en rond DOUAUMONT en LES EPARGES zijn in een zeer goede staat, goed onderhouden. (Veel) Beter dan toen ik daar 20 jaar geleden voor het eerst terecht kwam. Maar in BASTOGNE, België, is het niet anders! Eenmaal Je enkele kilometers wegrijdt van "THE BEST OF" kom Je al snel een aantal niet onderhouden, vervallen, monumenten tegen. Ik wil niet graag veralgemenen, want er zijn inderdaad de "gelukkige" uitzonderingen" ... Ik hoop dat de periode "2014-2018" daar alsnog wat kan aan veranderen. Er zijn ook een aantal sites die "te voet" nog nauwelijks bereikbaar zijn.

In Valmy, 60 kilometer ten westen van VERDUN, het WATERLOO van Frankrijk, zijn er wel parkeerplaatsen voor "minder validen" maar dat wil zeggen als Je niet meer goed te been bent, Je de afstanden niet meer te voet kan afleggen, Je wel verplicht bent die afstanden, naar bijvoorbeeld de molen en/of het monument Kellerman, in een rolstoel af te leggen.

BORNE BERNARD CITROEN


Het was alweer drie jaar geleden dat ik hier nog eens was (Vienne-le-Chateau, département Marne), aan de "Borne Bernard Citroen" (van de hand van Paul Morea-Vauthier), die destijds kwa hoogte de norm voor de demarcatiepalen had moeten worden. Tot men die demarcatiepaal 55 centimeter kleiner maakte om (vooral en wellicht) financiële redenen. Daarom is het altijd interessant om hier eens te passeren, om te ervaren hoe die demarcatiepalen "er in werkelijkheid uit hadden moeten gezien hebben". Om de zoveel jaar wordt het monument opgekuist. We zijn hier op 6 juni 2010 blijkbaar op het juiste moment voorbijgekomen.

Visite "Borne Bernard Citroen" a Vienne-le-Château le dimanche 6 juin 2010

MOUILLY


Zaterdag 5 juni 2010, even ten Zuid-Oosten van Verdun (16 kilometer in vogelvlucht) ligt het dorpje MOUILLY. Ik heb niet veel interesee voor oorlogsmonumenten opgericht voor de gesneuvelden in de verschillende gemeenten. Maar af en toe wordt dat "niet geïnteresseerd zijn" afgestraft. De "kopie van de Borne" meet 1.35 meter hoog (demarcatiepaal 1.25 meter), en de voet meet 65 bij 60 centimeter ... Dit komt toch wel erg "close" bij de afmetingen van de demarcatiepalen van Paul Moreau-Vauthier ... Als je goed kijkt zie Je dat een aantal kenmerken/symbolen subtiel "hergebruikt" zijn. De pyramidale zuil, de lauwerkrans ook al staat die nu op de zijkanten van het monument, de helm bovenaan, etc ...

Copy (inspiré) de (par) la Borne "Paul Moreau-Vauthier", MAM de Mouilly, pres de Verdun. Visité le samedi 5 juin 2010.

Thursday, June 3, 2010

POSTKAARTEN - CARTES POSTALE - POSTCARDS


Indien Je graag de postkaarten toegezonden wil krijgen (de voorraad is beperkt !!!!) stuur dan één aan Jezelf gefrankeerde omslag naar (maximum 2 per omslag + vergeet niet Je naam en adres op de omslag te schrijven + de nummers van de gewenste postkaarten) + 1 zegel (normale brief) :

If You want to (the stock is limited !!!!) please sent me a stamped enveloppe (maximum 2 postcards per enveloppe + don't forget to write Your name and adress on the enveloppe + the postcard numbers You desire) + 1 stamp :

Si Vous Voulez obtenir les cartes postales (le stock est limité !!!!) envoie moi une enveloppe timbré (maximum 2 par enveloppe + n'oublie pas de mettre votre nom et adresse sur l'enveloppe + les nu°s des cartes que Vous voulez) + 1 timbre (lettre normale) :

Rik Scherpenberg
St. Servaastraat 19/1
3700 Tongeren


Kaart 4-Carte 4-Postcard 4 - PAUL MOREAU-VAUTHIER 2 (project)